AC TJ Jičín

AC TJ Jičín - založeno 1914

Month: Červenec 2024

Tadeáš Berný dvanáctý na ME atletů do 17 let

Od pátku 19. do neděle 21. července probíhalo na Slovensku v Banské Bystrici Mistrovství Evropy atletů do sedmnácti let. Díky zisku titulu na Mistrovství České republiky a splnění účastnického limitu připadla čest reprezentovat i Tadeáši Bernému, závodníku jičínského atletického klubu. Svěřenec trenérů Adama Zikmunda a Miroslava Hnáta tak absolvoval o víkendu start mezi evropskou elitou, a vedl si velice zdatně.

Sobotní první den dvoudenního klání mu vyšel výborně. Zahájil sezónním maximem na trati 100 m, kterou prolétl za 11,55 sekundy. Slušně se mu vydařila druhá disciplína skok daleký, kde dolétl, bohužel s nedošlapem, na metu 633 centimetrů. Pokračoval dvěma osobními rekordy, nejprve ve vrhu koulí výkonem 13,02 metru a následně i ve skoku vysokém, kde zdolal laťku ve výšce 190 centimetrů, beznadějný nebyl ani druhý pokus na výšce 193 cm, laťka ovšem na stojanech nevydržela. První den zakončil solidním časem na trati 400 metrů 51,75 sekund a průběžným dvaadvacátým místem. Druhý den zahájil opět výborně na trati 110 metrů s překážkami, kterou absolvoval v osobním maximu 14,97 sekundy. Na úrovni svého maxima zakončil i hod diskem, když jej poslal na hranici 37,31 metru. Ve své parádní disciplíně, skoku o tyči, překonal laťku ve výšce 440 centimetrů. Mírně zaostal za svým standardem v hodu oštěpem, kde zaznamenal výkon 40,32 metru. V závěrečné disciplíně běhu na 1500 metrů doběhl ve výborném čase 4:25,65 minuty, což mu zajistilo celkový bodový součet 6933 bodů, čímž si o jeden bod vylepšil své osobní maximum a tím i posun na konečnou dvanáctou příčku v celkovém pořadí.

Foto: Jan Houska, ČAS

Tadeáš Berný se stal desetibojařským mistrem republiky

Atletický univerzál a člen oddílu AC TJ Jičín přivezl za svoji relativně krátkou kariéru již mnoho medailí z různých mistrovství republiky. Nejvíce bramborových, ale také řadu stříbrných a bronzových, a to jednak z vícebojařských klání, ale i ze soutěží specialistů. Ještě nikdy ale nepřivezl medaili nejcennější. Až do prvního červencového víkendu, kdy ovládl ve Staré Boleslavi soutěž v desetiboji dorostenců.

Tadeášova sezóna se nevyvíjela dobře, pro několikatýdenní problémy se šlachou v blízkosti holeně nemohl vůbec trénovat, závodit začal až v červnu a přišel tak o řadu závodů. Pozdní termín vícebojařského MČR tak pro něj nebyl vůbec špatný.

Svůj desetiboj zahájil standardními výkony na stovce (11,58), dálce (628) a kouli (12,80). První výraznější výkon přišel ve skoku vysokém, kde zbytek startovního pole zastínil výkonem 185, jen jeden centimetr pod osobním rekordem. Vynikajícím způsobem zaběhl čtyřstovku, kde zaznamenal nový osobní rekord 51,32. Po prvním dni tak ztrácel sedmnáct bodů na Matěje Peffka ze Spartaku Praha a bylo jasné, že druhý den budou boje tuhé.

Foto: Marie Typovská, ČAS

Na překážkách zaběhl Tadeáš nový osobní rekord 15,05. Pokračoval dalším osobním rekordem v hodu diskem (1,5 kg). Nejdelší hod měřil 37,95. Tadeášovou silnou disciplínou je vždy skok o tyči. S výkonem 420 ale nemohl být úplně spokojen. Navíc Matěj Peffek skočil fantastických 460. Nicméně Tadeášovi relativně vyšel oštěp (700 g), kde hodil nový osobní rekord 45,55. Na závěrečné patnáctistovce přichystal Tadeáš svůj útok. Hlavním cílem nebylo porazit pražského soupeře, ale především zaútočit na limit pro účast na červencovém mistrovství Evropy do 17 let v Banské Bystrici. K tomu bylo potřeba zaběhnout vynikající čas kolem 4:25,50. Po heroickém výkonu, který nemohl ujít pozornosti publika, natožpak přítomného komentátora, se časomíra zastavila na hodnotě 4:20,85. Většina soupeřů dobíhala s odstupem dvaceti až čtyřiceti sekund.

V probíhající jičínské euforii doběhl do cíle také Tadeášův kamarád a soupeř Matěj Peffek. Jeho výkon nakonec stačil pouze na stříbrnou medaili v součtu celého desetiboje. Bohužel ale o pouhých šest bodíků nestačil ke splnění nominačního kritéria, jenž mělo hodnotu 6900 bodů. Malou desetibojařskou tragédii nakonec vyřešily pověřené osoby na Českém atletickém svazu, které o den později udělily Matěji Peffkovi divokou kartu pro start na ME.

Tadeáš Berný, svěřenec trenérů Adama Zikmunda a Miroslava Hnáta, se stal mistrem republiky s bodovým součtem 6932 bodů a dva týdny po republikovém šampionátu ho čeká desetiboj na mistrovství Evropy.

Foto: Ivana Roháčková, ČAS

© 2024 AC TJ Jičín

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑